Studimi/Sa i kushton dita e parë e shkollës një familjeje shqiptare?

Ky vit akademik është bërë më i shtrenjtë për të gjitha nivelet e studimit. Librat dhe mjetet shkollore kanë kushtuar më shumë që nga shtatori 2018. Edhe shërbimet arsimore gjatë 2018 kanë shënuar rritje krahasuar me vite më parë. Ndikimin më të madh në këtë rritje e patën mjetet shkollore dhe librat në ciklin 9-vjeçar nga klasa e 5-të deri tek e 9-a. Nga të dhënat e INSTAT, shihet se volumet e tregtisë me pakicë të librave dhe artikujve shkollorë janë rritur në 2019. Volumet e tregtimit të artikujve shkollorë u rritën 7.6% në korrik, ndërsa në muajt prill-qershor raportohet 7.5%. Gjatë vitit, më të larta kanë qenë në muajt shkurt-mars, që njihet në shkollë si nisje e semestrit të dytë dhe të rritjes së aktiviteteve në shkolla.

Edhe çmimi i shërbimeve arsimore janë rritur në vitin 2018 dhe krahasuar me 2014, rritja ka qenë me rreth 15%.

Shqiptarët, me shpenzimet më të larta për arsimin në Europë

Të dhënat e INSTAT, për matjen e nivelit të jetesës, treguan se pesha e shpenzimeve për arsim arriti në një nivel rekord, prej 4.4% të totalit të konsumit në 2017, nga 1.7% që ishte një dekadë më parë. Të dhënat krahasuese nga anketat e buxhetit të familjeve të vendeve të rajonit dhe Eurostat, të përpunuara nga “Monitor” në fund të vitit 2017, tregojnë se familjet shqiptare kanë peshën më të lartë të shpenzimeve për arsim nga vendet e rajonit dhe ato të Bashkimit Europian.

Mesatarja e Bashkimit Europian është 2.1%, ndërsa një familjeje në rajon i kushton shumë më pak (në termin relativ ndaj shpenzimeve totale) që të shkollojë fëmijën. Serbia, Maqedonia, Bosnjë-Hercegovina e kanë këtë raport midis 0.6-0.7%, ndërsa në Kroaci arrin në 1.1%. Instituti i Statistikave të Kosovës raporton në anketën e fundit të buxhetit të familjeve për vitin 2016, se pesha e shpenzimeve për arsim në totalin e buxhetit është zero. Sipas të dhënave të INSTAT, në vitin shkollor 2016/2017, numri i nxënësve dhe studentëve të regjistruar në arsim në Shqipëri ishte 596 mijë, nga të cilët 24% ndiqnin arsimin e lartë.

Tregu global

Tregu global i furnizimeve të mjeteve shkollore pritet të shënojë rritje mbi 3% gjatë periudhës 2019-2023, sipas raportit të fundit të kompanisë së kërkimit të tregut Technavio. Disa shitës me pakicë ofrojnë fletore, stilolapsa, lapsa, mbulesa librash, etiketa dhe shkrime të tjera shkollore të përfshira me një shkallë të lartë personalizimi për t’u lidhur më mirë me konsumatorët.

Zhvillimi i shpejtë në teknologjinë dhe softuerin e shtypjes u ka mundësuar shitësve, të ofrojnë dizajne të personalizueshme, duke u lidhur kështu dhe duke ngjallur një ndjenjë autenciteti midis nxënësve. Për më tepër, shitësit ofrojnë personalizim të produktit për të ngulitur një dimension emocional për produktin e tyre, në të vërtetë pa ndonjë kosto shtesë për konsumatorin. Në përgjithësi, rritja e personalizimit të produkteve pritet të vazhdojë të nxisë rritjen e tregut global të furnizimeve të zyrave dhe mjeteve shkollore gjatë periudhës së parashikimit.

Sipas Technavio, risitë në produkte të tilla si fletoret do të kenë ndikim pozitiv në treg dhe do të kontribuojnë në rritjen e tij në mënyrë të konsiderueshme gjatë periudhës së parashikimit. Ky raport studimi global i furnizimit të mjeteve të shkollave 2019-2023 analizon edhe tendencat e tjera të rëndësishme dhe nxitësit e tregut që do të ndikojnë në rritjen e tregut gjatë 2019-2023.

Për shkak të natyrës së fragmentuar të tregut dhe konkurrencës së fortë të bazuar në çmime, raporti tregon se shitësit në tregun global të furnizimit me mjete shkollore po theksojnë gjithnjë e më shumë në ofertat e produkteve inovative për të fituar një avantazh konkurrues. Shitësit janë duke përfshirë inovacionin jo vetëm në shkrim dhe furnizime mjetesh të bazuara në kompjuter, por edhe në produkte letre. Për shkak të përdorimit në rritje të pajisjeve mobile të mundësuar nga interneti si mjete mësimore në arsimin në klasë, studentët inkurajohen të sjellin pajisjet e tyre, siç janë tabletët dhe smartphone në klasa për të ndihmuar procesin e të mësuarit.

Në janar të vitit 2018, ITC njoftoi se ata po zhvillojnë teknikë të realitetit të shtuar (AR) për markën e tyre të notebook-t Classmate. Studentët mund të skanojnë imazhin e kopertinës përmes një aplikacioni AP të palëve të treta, duke e shndërruar atë në një enigmë ose lojë tërheqëse. Prandaj, inovacioni në furnizimet e zyrave shkollore pritet të vazhdojë si një mjet thelbësor i marketingut dhe i diferencimit të produkteve në tregun global të furnizimeve me mjete shkollore gjatë periudhës së parashikimit.

“Ekziston një konkurrencë e fortë midis shitësve në tregun global të furnizimit me shkrime shkollore për shkak të natyrës së fragmentuar të tregut dhe natyrës kryesisht të padiferencuar të produkteve. Kjo ka rritur inovacionin e produkteve në furnizimet shkollore gjatë viteve të fundit. Shitësit ndërkombëtarë dhe rajonalë të prodhimit përfshijnë inovacione të produkteve lidhur me funksionalitetin, veçoritë e produktit dhe paketimin për të nxitur rritjen”, thotë një analist i vjetër në Technavio.

Burimi: Monitor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *